Succesvolle en warme 1ste Leeuwarder Rollatorloop

06-11-2018

warming-up Rollatorloop

warming-up door Anna-Lynn

Succesvolle en warme 1ste Leeuwarder Rollatorloop

 

De eerste Leeuwarder Rollatorloop is op 6 november, de warmste novemberdag ooit gemeten. In Leeuwarden is de vernieuwde atletiekbaan van AV Lionitas het decor van de eerste Leeuwarder Rollatorloop. Het is eveneens de eerste Rollatorloop van Friesland. Het idee is overgewaaid uit Amsterdam,  waar de Nationale Rollatorloop in het Olympisch stadion al sinds 2010 wordt gehouden.

 

Leeuwarden heeft dus de primeur in Friesland. Dit is te merken aan de publiciteit. De Huis-aan-Huis doet al een vooraankondiging in hun blad en op de website. Omroep LEO schrijft ook een bericht en heeft Jellie van Dijk en Willy de Jong in hun radioprogramma voor een oproep voor deelname. En op de dag zelf zijn de Leeuwarder Courant, omroep LEO en omrop Fryslân aanwezig. 

 

Video verslag LC    
Opname TV Leo Middelseé  
Fryslân Radio vanaf minuut 20:17
in programma HEA bij Omrop Fryslân

 

13 deelnemers bij 1ste Leeuwarder Rollatorloop
De eerste deelneemster, mevrouw Hoekstra staat al vroeg bij de atletiekbaan. De orgelman is dan nog aan het opstarten en ook de organisatie is nog met de voorbereiding bezig. Mevrouw Hoekstra (88 jaar) hoopt de oudste deelneemster te zijn. Ze heeft er enorm zin in! De andere deelnemers – variërend in de leeftijd van 66 tot 90 jaar – komen daarna langzaam binnendruppelen. De rollators worden allemaal voorzien van een startnummer en de deelnemers genieten van een bakje koffie of thee. Er komen ook wat mensen binnen die alleen willen kijken, maar ook zij worden officieel ingeschreven voor deze rollatorloop. Als laatste arriveert mevrouw Van der Veen uit Erasmus: “Ik wie it al hielendal ferjitte, want ik was oars druk bezig.” Daarmee komt het aantal deelnemers op 13. 

 

Hans geeft deskundig commentaar

Warming-up & Start op warme novemberdag
Het lijkt de warmste novemberdag aller tijden te worden deze middag, als de deelnemers onder leiding van Anna-Lynn Wijbenga van Fysiotherapie Leeuwarden de loopspieren warm maken. De sporters doen aktief mee. Ze worden vergezeld door studenten van het CIOS in Leeuwarden. Dan begint de rollatorloop onder orgelmuziek en zijn de deelnemers snel op weg. Hans Willems geeft deskundig commentaar op de ‘wedstrijd’ en het publiek haalt de rollatorlopers enthousiast ‘over de streep’.

 

 

 

 

de Lionitasleeuw op rollator van Tjeerd Nijman

Lopen zonder rollator gaat niet zo goed
“Ik denk dat ik met één baantje wel uitgeteld ben” zegt Tjeerd Nijman. De heer Nijman loopt twee rondjes. Nijman – vroeger fanatiek lange-afstand-loper bij Lionitas – is getroffen door de ziekte Parkinson, waardoor hij nu noodgedwongen met de rollator loopt. Hij blijft echter alle deelnemers voor. Het tweede rondje gaat zelfs nog een stukje hardlopend en hij loopt de twee rondjes binnen 8 minuten. “Het ging goed, er kwamen herinneringen van vroeger naar boven.”
De heer Verbeek (uit Sint Jozef), is er even lekker tussenuit en vindt het gezellig. Hij kan niet zonder zijn sigaretje en zijn rollator: “Zonder rollator gaat het lopen niet zo goed, dan flikker ik ondersteboven” grapt hij lachend.

 

 

 

 

‘awesere’ (foto uit ‘Hea!’)

Geen wedstrijd

Riek Hoekstra wil ‘awesere!’. Het gaat haar niet snel genoeg, als de cameraman haar voor de voeten loopt. Het gaat natuurlijk goed. Ze wordt begeleid door Derk Veestra, student van het CIOS. Derk vindt het ‘wel leuk, beetje contact, beetje praatje maken en de ouderen zijn lekker in beweging’. Terwijl de één het met één rondje wel heeft gezien, zijn er genoeg liefhebbers voor twee, drie en zelfs vier ronden. Ze hebben er echt lol in. Bij de finish krijgen ze een ‘gouden’ medaille. Henk Verbeek is trots op zijn medaille: “Ik ken ’t mooi laten zien aan de verpleegsters.” 

 

Prijsuitreiking en nog gezellig nazitten
John Sloot van Running Center Leeuwarden heeft een drietal Falke wandelsokken beschikbaar gesteld voor de mooist versierde rollators. Het eerste paar krijgt Tjeerd Nijman voor zijn met de Lionitasleeuw versierde rollator (zie foto hierboven. Mevrouw Fokje van der Bij wint het tweede paar. Haar dochter heeft de rollator voor haar versiert en komt zelfs ook nog meelopen. Ze komen gezamenlijk rennend over de finish (zie foto). De oudste deelneemster – mevrouw Baron (90 jaar) – wordt verrast met het laatste paar wandelsokken. Er na is er nog koffie en thee met cake en zitten de dames nog gezellig na te praten over hun prestatie en de gezellige middag.

 

rennend over de finish

Foto’s en tekst: Willy de Jong, communicatie Sportwijk Nijlân

 

Uitslagenlijst 1ste Leeuwarder Rollatorloop
uitslagenlijst