Verenigingen

aangesloten bij Sportwijk Nijlân

 

Leeuwarder Zwaluwen is een voetbalclub uit Leeuwarden en is opgericht op 15 augustus 1924. Zij speelt in de Tweede klasse zaterdag (2014/15). In 1967 ging Zwaluwen spelen op ’t Nijlân (toen nog met Friesland en FVC). Op dit sportpark speelt Zwaluwen tot op de dag van vandaag. De clubkleuren zijn blauw-zwart. Zwaluwen heeft ruim 700 leden.

 

PallasLeeuwarder Korfbalvereniging Pallas ’08 (Pallas ’08) is een algemene korfbalvereniging die haar wedstrijden speelt op zaterdag. Pallas ’08 is ontstaan door de fusie van LKC Friso en CKV Rapiditas in juli 2008. Met ruim 180 leden is het de grootste vereniging in de regio Leeuwarden.

 

Atletiek avlionitas_logoVereniging Lionitas  is de atletiekvereniging van Leeuwarden en is in 1962 opgericht. Zij is ontstaan uit een fusie tussen de atletiekverenigingen Marathon en Vitesse. Sindsdien is dit de enige atletiekvereniging in Leeuwarden. Lionitas bestaat uit zowel een baanatletiek- als een wegatletiektak. Bij de baanatletiek bestaat dit uit onderdelen als afstanden, speerwerpen, kogelstoten, hoogspringen e.d., ook wel meerkamp genoemd. De wegatletiek is zeer divers. Dit gaat van recreatief tot lopers die regelmatig wedstrijden lopen. Zo zijn er verschillende beginnersgroepen, worden er clinics georganiseerd, is er een midden-, prestatie- en een wedstrijdgroep. Voor de jeugd zijn er de pupillen en CD-junioren. Getraind wordt er op de kunsstofatletiekbaan (in 2010 geheel gerenoveerd) en een aantal groepen trainen ook buiten de atletiekbaan.

 

Volleybalclub VC058 is in 2013 ontstaan uit de twee Leeuwarder volleybal verenigingen DETO ’82 en VC Leeuwarden. Plezier en prestatie door gedrevenheid en teamgeest staan voorop. Ze zien onszelf als kweekvijver van talent, voor zowel zaal- als beachvolleybal. Talenten worden opgeleid met eigen trainers en de club wil op (top)-niveau kunnen presteren. Daarbij geldt dat ambitie en gezelligheid hand in hand gaan.

 

 

Badminton vereniging Poona ’64 is opgericht in 1964 en speelt als sinds jaar en dag in de sporthal Nijlân in de van Loonstraat. Elke donderdagavond van 19:00 tot 22:30 uur  kan de badmintonsport hier beoefend worden op 9 banen. Er is elke donderdagavond iemand aanwezig die de training verzorgt.

 

 

Leeuwarder volleybalclub Leevoc  is opgericht in 1972 als V.V. Rood-Geel. De eerste jaren werd er louter recreatief volleybal gespeeld. Met ingang van het seizoen 1974/1975 echter werd besloten om deel te nemen aan de volleybalcompetitie van de Nevobo. In 1982 ging de vereniging door onder de naam Leevoc. Het ledenaantal schommelt rond de 100 en er nemen 5 damesteams en 4 herenteams deel aan de competitie. Naast sportieve prestaties staat gezelligheid en plezier hoog in het vaandel bij Leevoc.

 

logo-NIJLAN50Tennisvereniging ‘t Nijlân is in maart 1965 opgericht. De tennisvereniging is al 50 jaar gevestigd aan de Van Loonstraat 132 te Leeuwarden. Het tennispark beschikt over 6 kunstgrasbanen en 4 gravelbanen. De tennisvereniging is een groeiende vereniging met ruim 600 leden. Binnen de vereniging is ruimte voor alle leeftijden, van jeugd tot 50+ senioren. Voor al deze leeftijdsgroepen worden diverse activiteiten georganiseerd. Zoals een uitgebreide interne competitie.

 

Leeeuwarder voetbalvereniging Friesland is in 1905 opgericht met de naam ‘Snel’, in 1908 gewijzigd in ‘Voorwaarts’ en in 1912 in Leeuwardensche Voetbal Vereniging Friesland; in 1920 gefuseerd met LVC. Deze club heeft op Sportpark Nijlân twee natuurgrasvelden, een traningsveld en vier kleedboxen en traint op dinsdag- en donderdagavond op het kunstgrasveld van de buren MKV’29. Clubshirt, is blauw shirt met verticale brede gele baan in het midden, wit broekje en blauwe kousen met een gele boord. De club heeft ongeveer 150 leden.

 

logo_biberonJeu de Boulesvereniging Le Biberon is opgericht in 1983 en speelt in het Julianapark, Leeuwarden, ingang Hobbemastraat. Zij heeft beschikking over 28 speelbanen (halfhard/grind, schelpen) en heeft ongeveer 60 leden.